Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Από την παραγωγή στην κατανάλωση...

Μπορεί ο Paul Pogba να - φαίνεται πως - οδεύει ολοταχώς για το Τορίνο και τη Γιουβέντους και ο Ravel Morrison να μετακόμισε στη Γουέστ Χαμ τον Ιανουάριο, ωστόσο η Γιουνάιτεντ δεν πτοείται και συνεχίζει την "παραγωγή" νέων ποδοσφαιριστών. Στις ακαδημίες της ομάδας υπάρχει πλούσιο ταλέντο και σίγουρα αρκετοί παίκτες θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Σχεδόν σε όλες τις ομάδες της Αγγλίας δίνεται μεγάλη βαρύτητα στα λεγόμενα "φυτώρια". Στη Γιουνάιτεντ η πρώτη μεγάλη "φουρνιά" έγινε διάσημη επί εποχής του Sir Matt Busby, εξ ου και η ονομασία Busby Babes, που σημαδεύτηκε από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου το 1958.

Η άφιξη του Sir Alex Ferguson στην ομάδα το 1986 ήταν καταλυτικός παράγοντας για την "πιτσιρικαρία" που πρωταγωνίστησε στο νησί τη δεκαετία του '90.

Τα ονόματα μιλούν από μόνα τους. Ο David Beckham, ο Keith Gillespie, τα αδέρφια Neville, ο Ryan Giggs και ο Paul Scholes, o Nicky Butt είναι μερικοί από τους παίκτες που διέπρεψαν αλλά και συνεχίζουν να διαπρέπουν ακόμη και σε προχωρημένη - για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα - ηλικία. Αξίζει μια ματιά στους τίτλους που κατέκτησαν, για του λόγου το αληθές.

Το "εργοστάσιο" του Carrington συνεχίζει την εξαγωγή ταλαντούχων παιδιών και τη νέα χιλιετία. Κάποιοι φορούν τη φανέλα άλλων ομάδων (Kieran Richardson, John O' Shea, Darron Gibson, Giuseppe Rossi) και κάποιοι ανήκουν ακόμη στο δυναμικό της Γιουνάιτεντ (Darren Fletcher, Jonny Evans, Danny Welbeck, Tom Cleverley, Ben Amos).

Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε την τεράστια συμβολή εκείνων που έχουν υπό την επίβλεψή τους τις ακαδημίες και κυρίως ο εκάστοτε προπονητής της ομάδας Νέων.

Η προσωπική ενασχόλησή του με τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και η κατάλληλη σωματική και ψυχολογική προετοιμασία του είναι δύο άκρως σημαντικά στοιχεία σε τέτοιες ηλικίες. Για να προωθηθεί ενας παίκτης στην πρώτη ομάδα χρειάζεται σκληρή δουλειά και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι άνθρωποι που απαρτίζουν το τεχνικό τιμ των ακαδημιών.

Με το Financial Fair Play της Uefa προ των πυλών, η Γιουνάιτεντ - που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια "σφιχτή" οικονομική πολιτική - διαθέτει στις τάξεις της την "αφρόκρεμα" των παιδιών που ξεχωρίζουν και πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα Νέων της Premier League. Αξίζει να προσεγγίσουμε ορισμένους από τους ποδοσφαιριστές που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους και, γιατί όχι, μπορούν να γράψουν και το δικό τους όνομα στη "λαμπρή" ιστορία της Γιουνάιτεντ.

Robbie Brady

Ο Brady αγωνίζεται ως δανεικός στη Χαλ και πρόσφατα κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου Ιρλανδού ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών. Το καλοκαίρι θα επιστρέψει στην ομάδα και πιθανότατα θα ταξιδέψει με την υπόλοιπη αποστολή στην προετοιμασία που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ. Εφόσον τα καταφέρει και πείσει με τις ικανότητές του τον Sir Alex Ferguson, θα πάρει χρόνο συμμετοχής τη νέα σεζόν, διαφορετικά θα δοθεί δανεικός σε ομάδα της Premier League.


Ryan Tunnicliffe

Ο δανεισμός του 19χρονου Άγγλου στην Πίτερμπρο έληξε και ο Tunnicliffe επέστρεψε στην ομάδα Νέων της Γιουνάιτεντ. Μαζί με τους Pogba και Morrison κατέκτησαν πέρσι το Κύπελλο Νέων ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς για την ομάδα Νέων. Είναι box-to-box μέσος και εντάχθηκε στο δυναμικό της Γιουνάιτεντ σε ηλικία μόλις 9 ετών. Είναι διεθνής με την Εθνική Αγγλίας κάτω των 17 και πιθανώς θα δοθεί εκ νέου δανεικός την επόμενη χρονιά.



Mats Daehli

Όταν ο Ole Gunnar Solskjaer τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους καλύτερους νέους Νορβηγούς ποδοσφαιριστές τότε ποιός μπορεί να τον αμφισβητίσει; Αγωνίζεται ως μέσος και αποκτήθηκε το Νοέμβριο του 2010 σε ηλικία 15 ετών. Οι scouters που τον έφεραν στο Old Trafford διέκριναν στο παιχνίδι του άριστη τεχνική κατάρτιση και πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο. Το μέλλον του ανήκει...



Will Keane

Ίσως κάποιοι τον είδατε να μπαίνει φέτος ως αλλαγή στην ήττα με 3-2 από τη Μπλακμπερν. Αυτό ήταν το ντεμπούτο του Keane στη Γιουνάιτεντ. Ο 19χρονος επιθετικός ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης της ομάδας νέων για το 2010. Ήδη άνοιξε "λογαριασμό" κόντρα στην Τσέλσι φιλοδωρόντας τους "μπλε" με ένα χατ τρικ στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Νέων. Παρά τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην επιθετική γραμμή της ομάδας, το ενδεχόμενο αποχώρησης των Owen και Berbatov ίσως τον μετατρέψει σε μόνιμο "θαμώνα" στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου